STRONY

czwartek, 31 sierpnia 2017

Risotto dyniowe z mascarpone





Risotto to jedno z moich ulubionych dań, teraz gdy króluje dynia obowiązkowa propozycja obiadowa.

Aksamitne, kremowe, delikatne, znakomicie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To danie lekkie a zarazem pożywne. Składniki mówią same za siebie, nic więcej obiecywać nie muszę J

Składniki:

25 dag ryżu arborio
70 dag pokrojonej dyni
1 duży por
1 cebula
4 ząbki czosnku
7 dag masła
1 litr rosołu lub domowego bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
1 czubata łyżka sera mascarpone
Sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyty por z zieloną częścią pokroić w  krążki, obrany czosnek i cebulę w kostkę.
W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni typu wok rozgrzać masło, dodać  cebulę z czosnkiem oraz por, zeszklić na wolnym ogniu tak aby nic się nie przyrumieniło, wsypać suchy ryż, smażyć 5 minut mieszając, wlać wino, dusić do odparowania, dodać pokrojoną w kostkę dynię, podlać chochlą gorącego  bulionu, dusić pod przykryciem, w trakcie doprawić solą oraz pieprzem, kiedy bulion wsiąknie w potrawę, dolać znów chochlę ciepłego  bulionu i tak do skończenia,  dusić aż ryż i dnia będą miękkie około 15 minut, w tym czasie często mieszać! pod koniec dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści i połączy z ryżem, zestawić z ognia, spróbować ewentualnie doprawić solą do smaku, podawać gorące.






SmacznegoJ

3 komentarze:

  1. Super przepis, nigdy czegoś takiego jeszcze nie jadłam a zdecydowanie powinnam

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko nie wiem od czego zacząć.... zdjęcia bardzo ładne. Szczególną uwagę przykuwa zestaw talerzy- piękny. Danie pyszne i na pewno wykorzystam przepis. Swoją drogą, kolory żółty z popielatym do bardzo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !