STRONY

środa, 30 sierpnia 2017

Klops paprykowy z cukinią

Z papryki i mielonego mięsa gulaszowego można upiec wspaniałego klopsa, w tej pieczeni ważne są przyprawy, wystarczy za każdym razem zmieniać składniki i już będzie inny, dodatek młodziutkiej cukinii w środku sprawi, że będzie wyglądał atrakcyjnie, doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki:

1 kg mięsa mielonego gulaszowego lub z łopatki wieprzowej
1 cebula
1 papryka
1 czerstwa bułka
4 jajka
1 pęczek natki pietruszki
1 cienka  młoda cukinia
50 g startego ostrego sera-parmezan lub cheddar
1 łyżka sosu piri piri lub ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulę i pęczek natki pietruszki.

Bułkę namaczamy w mleku, gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do masy, łączymy z pokrojoną w kostkę papryką oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity.

W formie o wym 25/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując kształt klopsa. 

Pieczemy 55-60 minut w temp 180*c. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy w formie na 30 minut po czym wyciągamy na deskę i kroimy w plastry.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne! Też robię czasami taką "pieczeń" z warzywami, ale takiej z cukinią jeszcze nie jadłam! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, zrobiłam, łatwo szybko i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !