Z papryki i mielonego mięsa
gulaszowego można upiec wspaniałego klopsa, w tej pieczeni ważne są przyprawy,
wystarczy za każdym razem zmieniać składniki i już będzie inny, dodatek
młodziutkiej cukinii w środku sprawi, że będzie wyglądał atrakcyjnie, doskonały
zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
gulaszowego lub z łopatki wieprzowej
1 cebula
1 papryka
1 czerstwa bułka
4 jajka
1 pęczek natki pietruszki
1 cienka młoda cukinia
50 g startego ostrego
sera-parmezan lub cheddar
1 łyżka sosu piri piri lub ½ łyżeczki
mielonej ostrej papryki
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do
dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną
drobniutko cebulę i pęczek natki pietruszki.
Bułkę namaczamy w mleku, gdy
zmięknie odciskamy i dodajemy do masy, łączymy z pokrojoną w kostkę papryką
oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka,
wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia
składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity.
W formie o wym 25/12 cm wyłożonej
papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na
środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując kształt klopsa.
Pieczemy 55-60 minut w temp 180*c. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy w formie
na 30 minut po czym wyciągamy na deskę i kroimy w plastry.
Smacznego!
Świetne! Też robię czasami taką "pieczeń" z warzywami, ale takiej z cukinią jeszcze nie jadłam! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhej, zrobiłam, łatwo szybko i smacznie;)
OdpowiedzUsuń