STRONY

czwartek, 28 września 2017

Flaczki pod francuską czapą






Pogoda teraz kapryśna, raz słońce raz deszcz, dlatego w naszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta. Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania.  Jak Wam podoba się mój pomysł ?

 Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie,  że…Łoooo!

#lowicz

Składniki:

½ kg świeżych  flaków wołowych
15 dag świeżej dyni
15 dag chudego wędzonego boczku
1 słoik ciemnego sosu Łowicz
2 marchewki
1 łyżka startego selera
1 cebula biała
1 cebula czerwona
Mały kawałek pora
½ papryczki chili
Pęczek natki pietruszki
2 liście laurowe
Sól morska do smaku
Grubo mielony pieprz czarny
1 łyżka przyprawy do flaków
1 płat świeżego ciasta francuskiego
1 jajko do posmarowania

Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz?

Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku.
Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię  i marchewkę obrać , cebulę i dynię posiekać w kostkę, marchewkę, wydrążoną z nasion papryczke chili i por  w cieniutkie plasterki. 




W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno połową boczku, następnie rozłożyć warstwę flaków, posypać delikatnie do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, przykryć  pokrojonymi warzywami, wymieszanymi ze  startym selerem, między warzywa wcisnąć liście laurowe, posypać posiekaną natką pietruszki,  całość zalać uniwersalnym ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut w temp 180*c



Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykryć płatem ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem, temp piekarnika zwiększyć do 200*zapiekać aż ciasto się zezłoci i stanie chrupiące, a potem już tylko podawać..prosto z pieca!




Smacznego!
Wpis dodaję do akcji konkursowej Łowicz
Jeden sos wiele dań........ trzymajcie kciuki, przydadzą się :) 


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam flaki, ale nigdy nie spotkałam ich w takiej wersji. Chętnie wypróbuję i rozgrzeję się zapiekanym daniem. Pozdrawiam i czekam na więcej pysznych przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe danie. Takich flaczków jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. Nigdy takich nie robiłam. Zawsze jako zupa.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj jak ja dawno flaków nie jadłam... ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Z takim podaniem flaczków pierwszy raz się spotykam. Oryginalne i pomysłowe, właśnie zajadamy się nimi z Twojego przepisu a sam sosik bardzo dobry aż byłam zdziwiona bo nie używałam go nigdy
    Dziękuję za inspirację.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzinka też była zachwycona tym pomysłem, więc polecam z czystym sumieniem :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !