STRONY

środa, 27 września 2017

Szarlotka sypana z bananem




Jesień pachnie szarlotką, dziś wreszcie u mnie ciepło i słoneczko, od razu lepiej!

Rewelacyjny sposób na pyszną szarlotkę dla tych którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada jabłkami a na wierzch posypuje startym bardzo zimnym masłem, podczas pieczenia wszystko się składa w jedną całość. Polecam ..mój ulubiony wypiek na jesienne dni. Do tego ciasta polecam cynamonową rozgrzewajacą herbatę Spicy Cinnamon Richmont 
Cynamonowa słodycz. Dzika nuta Rooibos. Aromatyczna gruszka. Każdy łyk to egzotyczna wyprawa. Duet idealny.


Blaszka 24/24 cm

Składniki:
1,5 kg winnych jabłek (antonówka)
1 banan
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 czubata szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
17 dag zimnego masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie szarlotki:

Jabłka oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały i przemieszać. Masło zmrozić w lodówce lub włożyć na 15 minut do zamrażarki. Banana pokroić na plasterki
Mąkę wymieszać z cukrem, manną oraz proszkiem do pieczenia, podzielić na 3 równe części.
Kwadratową blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jedną porcje mąki, wyłożyć połowę startych jabłek  oprószyć połową cynamonu, ułożyć plasterki banana  rozsypać kolejną warstwę mąki  rozłożyć jabłka, i znów trzecią warstwę mąki, na wierzch zetrzeć równomiernie na tarce  zimne  masło. Piec szarlotkę 55-60 minut w temp 180*c.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.



Słodkich wypieków!


4 komentarze:

  1. Wspaniała szarlotka do filiżanki smacznej herbaty, mniamm. Zrobiłam kiedyś podobną, lecz bez bananów. Z tymi aromatycznymi owocami na pewno cudnie pachnie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! <3 Szarlotka wygląda nieziemsko! <3 Ależ ona musi smakować! Z ogromną przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sypaną szarlotkę znam ale ten banan to dla mnie nowość. Bardzo zaintrygowała mnie ten smak. Koniecznie muszę porwać przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj ją piekłam. Wyszła przepyszna. Trochę zmodyfikowałam składniki ze względu na moje problemy z trawieniem. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową tortową a cukier ksylitolem wymieszanym pól na pół z cukrem trzcinowym. Jeszcze nie raz ją zrobię. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !