Duża porcja dobrego
ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z
galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich
ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy
kruche blaty zmiękną i smaki się połączą. Idealny wypiek na różne okazje w tym
świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast.
Ciasto kruche na blachę
25/30 cm
½ kg mąki pszennej
¾ szklanki cukru
30 dag masła
16 g cukru waniliowego
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Gotowany sernik:
½ kg mielonego półtłustego
twarogu
3 jajka
3 jajka
10 dag masła
½ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
150 ml mleka
Biszkopt:
3 jajka
3 czubate łyżki mąki
pszennej
3 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Masa jabłkowa:
5-6 sztuk dużych jabłek
winnych
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
½ szklanki wody
2 galaretki agrestowe
Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka
żelatyny
Do posypania:
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z
cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na
kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części,
wylepić dno dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać
widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche
blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić.
Biszkopt:
Jajka wbić do miski,
wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem
do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach,
ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy-takiej samej jak
piekliśmy kruche blaty. Piec 20 minut w temp 170*c. Po upieczeniu wystudzić.
Sernik gotowany:
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg,
wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać
rózgą aż masa się połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej
cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.
Jeden blat kruchego
ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący
sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać okroić w
kostkę, w rondelku rozgrzać masło, dodać
jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć
aż zaczną się rozpadać, zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać
aż się rozpuszczą, wystudzić, zimną, tężejącą już masę jabłkową rozprowadzić na
biszkopcie. Przykryć kruchym blatem.
Polewa:
Żelatynę zalać
mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i
podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy
dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewą polać gotowe
ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.
Przed podaniem ciasto
zostawić na godzinę w temp pokojowej aby zmiękło.
Słodkich wypieków!
Wygląda obłędnie :) Piszę się na duży kawałek :D
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło, zazdraszczam
OdpowiedzUsuńHej! :) Mam pytanie, bo w składnikach wymienionych na sernik gotowany nie ma wymienionych jaj, a w przygotowaniu jest napisane żeby wbić jaja ;) To jak to ma być? ;D
OdpowiedzUsuńprzeoczenie :( dziękuję za zwrócenie uwagi, czasem się zdarza ;)
UsuńPozdrawiam!
Czy kruche placki można upiec na 2-3 dni przed przełożeniem? Bardzo smakowicie wygląda...
OdpowiedzUsuń2 dni to max :) tylko żeby nie obeschły... Pozdrawiam
Usuń