STRONY

poniedziałek, 23 października 2017

Forszmak-gulaszowa





Jesienią organizm domaga się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania  jednogarnkowe  są teraz na czasie, forszmak wspaniale rozgrzewa dzięki mielonej  papryce , szybko się robi i syci na wiele godzin. Można nim nakarmić całą rodzinę i każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego obiadu.

Składniki:
70 dag  schabu bez kości 
30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej
około 800 ml wody lub domowego bulionu
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
4 pieczarki
3 ogórki kiszone
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
½ łyżeczki ziarnistego pieprzu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę,  oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę  liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach przykryć gotować  20 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem,  dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie. 

Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną.
Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszny i pożywny gulasz. Nie pamiętam, kiedy jadłam. Ostatnio mam fazę na karczek i żeberka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !