Jesienią organizm domaga
się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania jednogarnkowe są teraz na czasie, forszmak wspaniale
rozgrzewa dzięki mielonej papryce ,
szybko się robi i syci na wiele godzin. Można nim nakarmić całą rodzinę i każdy
może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego
obiadu.
Składniki:
70 dag schabu bez kości
30 dag cienkiej kiełbasy np.
śląskiej
około 800 ml wody lub domowego
bulionu
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
4 pieczarki
3 ogórki kiszone
2 pełne łyżki koncentratu
pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela
angielskiego
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka czubrycy
czerwonej
½ łyżeczki ziarnistego
pieprzu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny
pieprz do smaku
Natka pietruszki do
posypania
Sposób przygotowania:
Schab opłukać pokroić w
kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion,
pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone.
W garnku rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę, oprószyć czubrycą oraz słodką papryką,
przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą
się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w
ziarnach przykryć gotować 20 minut na
wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać
koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem, dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie
miękkie.
Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną.
Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu.
Smacznego!
Pyszny i pożywny gulasz. Nie pamiętam, kiedy jadłam. Ostatnio mam fazę na karczek i żeberka :)
OdpowiedzUsuń