STRONY

niedziela, 8 października 2017

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym




Ciasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze  nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym je zagniatać codziennie i chyba ono lubi mnie z wzajemnością, bo zawsze wychodzi mi mięciutkie i puszyste, ślimaczki z konfiturą pomarańczową są pyszne, odrywane po kawałku z blaszki,  polecam podawać z kubkiem gorącej czekolady J  

Składniki:

Na dużą blachę 40/24 cm
80 dag mąki pszennej typ 500
450-500 ml ciepłego mleka
20 dag cukru
10 dag masła
3 żółtka
1 całe jajko
Szczypta soli
1 słoiczek konfitury pomarańczowej
Jajko do posmarowania ciasta
Szczypta cynamonu

 Jak wykonać ?
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy cukier, suche drożdze oraz cukier ze skórką cytrynową, mieszamy, wbijamy całe jajko, dodajemy żółtka, wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, wlewamy do ciasta, ponownie zagniatamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie jednolite. 
Przykryć ściereczką wynieść w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.


Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na paski. 

Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15 minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać całość szczyptą cynamonu. Piec 40 minut w temp 180*c.





Słodkich wypieków !

4 komentarze:

  1. witaj! coś wspaniałego! ciasto cudowne, wspaniale się z nim pracuje, a ślimaczki palce lizać, dziękuję za wspaniały przepis-pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !