Ciasto kakaowe na
pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest
puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi
orzeszkami arachidowymi.
Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki
herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie
składniki należy podwoić.
Tortownica 20cm
Składniki:
2 jajka
10 dag masła
15 dag cukru pudru
25 dag mąki tortowej
100 ml kwaśnej 18%
śmietany
100 ml zimnej wody
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
2 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
Szczypta soli
Słoiczek powideł
śliwkowych do przełożenia
Dowolna polewa czekoladowa
do dekoracji
Prażone orzeszki arachidowe
do posypania
Jak wykonać ?
Tortownicę wyłożyć papierem
do pieczenia-samo dno.
W rondelku umieścić masło,
wlać wodę, wsypać kakao, kawę, cukier,
podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy
bez grudek.
Zdjąć z ognia,
przestudzić, gdy masa będzie wystudzona-może być letnia-dodać jajka, śmietanę
oraz ekstrakt z wanilii, trzepaczką ubić lub mikserem tylko do połączenia.
Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli. Wymieszać.
Wylać do tortownicy.
Piec
w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50
minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na
kilka minut piekarniku.
Zimne ciasto przekroić
wzdłuż na 3 blaty.
Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch
polać rozpuszczoną polewa czekoladową( u mnie pomarańczowa) i posypać
orzeszkami.
Słodkich wypieków!
Ależ ma cudownie głęboki kolor! Musiało smakowa bajecznie :)
OdpowiedzUsuńAgatko prześlij mi kawałek, wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuń