Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 15 października 2017

Torcik kakaowy z powidłami





Ciasto kakaowe na pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone  i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi. 
Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie składniki należy podwoić.

Tortownica 20cm

Składniki:
2 jajka
10 dag masła
15 dag cukru pudru
25 dag mąki tortowej
100 ml kwaśnej 18% śmietany
100 ml zimnej wody
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
Szczypta soli
Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Dowolna polewa czekoladowa do dekoracji
Prażone orzeszki arachidowe do posypania

Jak wykonać ?

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno.

W rondelku umieścić masło, wlać wodę,  wsypać kakao, kawę, cukier, podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Zdjąć z ognia, przestudzić, gdy masa będzie wystudzona-może być letnia-dodać jajka, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, trzepaczką ubić lub mikserem tylko do połączenia. 
Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli. Wymieszać.
Wylać do tortownicy. 
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. 
Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną polewa czekoladową( u mnie pomarańczowa) i posypać orzeszkami.





Słodkich wypieków!

2 komentarze:

  1. Ależ ma cudownie głęboki kolor! Musiało smakowa bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko prześlij mi kawałek, wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj