Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na
obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły.
Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na
słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy
za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak
przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do
przygotowania.
Składniki:
6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg
½ główki małej świeżej kapusty
3 liście laurowe
Marynata:
2 łyżki musztardy starofrancuskiej lub rosyjskiej z
ziarnami gorczycy
3 łyżki majonezu
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
natka pietruszki do posypania
Jak wykonać danie?
Mięso z ud umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w
misce.
Przygotować marynatę:
Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekaną
drobniutko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać sól i przyprawy, wymieszać na jednolitą
masę zalać mięso, dokładnie łyżką przemieszać aby pokryło się w całości
marynatą, odstawić do lodówki na minimum
3 godziny.
Kapustę poszatkować nożem, ułożyć na dnie naczynia
żaroodpornego razem z liściem laurowym. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso.
Piec w
nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie.
Gdyby
za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10
minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z gotowanymi
ziemniakami.
Smacznego!
super przepisy
OdpowiedzUsuńCudne, do zakąszania
OdpowiedzUsuńAle pyszności <3 Narobiłaś mi apetytu :) Chyba w weekend usiądę i będę gotować :)
OdpowiedzUsuńhttps://migliorevita.blogspot.com/2017/10/choker-jak-nosic.html :)
Wyprobowane- przepyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Mniam, uwielbiam takie przepisy - nie mogę sobie wyobrazić niczego lepszego :)
OdpowiedzUsuń