STRONY

piątek, 24 listopada 2017

Ciasto mega cytrynowe

Orzeźwiające, piaskowe, mega cytrynowe , puszyste, jedno z moich ulubionych ciast pieczonych bez okazji, pasuje zarówno na wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności. Mój ideał  ciasta bez kremu.Polecam!




Keksówka  35 cm

3 duże jajka 
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 duża cytryna
2 pełne szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier do polania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć temp pokojową.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą  skórkę cytrynową. 

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste.

Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy.
 Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne wyciągamy na kratkę , lukrujemy.




Słodkich wypieków!



15 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda, jak z katalogu <3 Zero jakiegokolwiek śladu zakalca. Mega udane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost idealne ciasto! Pięknie ci wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ten cudowny kolor! Naprawdę mega apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smietana 18% to kwasna czy slodka? Prosze o odpowiedz bo mam zamiar upiec jutro.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moge dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  6. witam czy mozna dodac tez margaryne kasie

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bombowy, moje dzieci jedzą maż dopytuje kiedy następne ciasto! Uwielbiam. Puszyste, następnego dnia nie jest gumiaste... BOMBA! Polecam! Będę kierować rodzin ena ten link :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !