STRONY

czwartek, 23 listopada 2017

Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek

Ten Listopad mnie już przygnębia, ciągle szaro i tak nijako, sezon na depresję trwa w najlepsze. Już chyba wolę płaty białego puchu na trawnikach,  żeby nie zwariować przywołuję wiosnę na talerzu ! 
Czy jesień zawsze musi kojarzyć się z dynią i treściwymi mięsami ? Oczywiście ma swoje prawa i nic tego nie zmieni.
Pomysł przyszedł sam gdy podjęłam wyzwanie z marką Lubella „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I SPOSÓB NA JESIEŃ” i to jest właśnie mój sposób na szare jesienne dni –spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek, posypane płatkami rozgrzewającego chili -taki obiad może zrobić niesamowite wrażenie, wystarczy, że w daniu które przyrządzasz tak samo od lat zmienisz tylko jeden składnik J


Będzie zaskakująco!





Składniki:



Zielone pesto:
1 pęczek świeżej bazylii
100 ml dobrej jakości oliwy z bazylią
2 ząbki czosnku
5 dag orzeszków piniowych
2 łyżki startego sera grana padano
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Kilka jajek od „szczęśliwych kurek”
Listki bazylii do posypania
Płatki chili do posypania
Sól morska do smaku

Przygotowanie:

Zielone pesto:
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać ząbki czosnku oraz bazylię, wlać oliwę, dodać odrobinę soli do smaku, wszystko razem zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję.

Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki. 

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami chili, podawać od razu.




 #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellaisposóbnajesień





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !