Ciasto z serii szybkich, prostych
wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie,
banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy
wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam!
Blaszka 24/24 cm
Ciasto:
8 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
4 budynie śmietankowe
(każdy o wadze 40 g)
40 dag słodkiej śmietanki
30%
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
Dodatkowo:
1 banan
Wykonanie:
Wszystkie składniki do
przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową-to gwarancja udanego wypieku!
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, gdy zaczną sztywnieć, cały czas miksując
wsypywać stopniowo partiami cukier oraz cukier waniliowy, na koniec gdy piana
będzie lśniąca dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia, wlać cienkim
strumieniem śmietankę oraz miksując na najniższych obrotach, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z
budyniami oraz proszkiem do pieczenia, robić to delikatnie aby nie utracić
konsystencji piany, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, wyrównać, na
wierzchu rozłożyć plasterki pokrojonego banana.
Ciasto piec 50-55 minut w temp
175*c- po upieczeniu zostawić w piekarniku nie wyciągać od razu, wyciągnąć
dopiero jak przestygnie.
Zimne można oprószyć pudrem-ale nie jest to konieczne,
ciasto jest wystarczająco słodkie.
Słodkich wypieków!
Pyszne ciacho .Wszystko co z bananami biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać inne owoce... np jabko
OdpowiedzUsuńmożna aczkolwiek polecam banany :)
Usuńjutro wypróbuję
OdpowiedzUsuń[rzepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWow! Ale fajny pomysł! I jakie cudnie wysokie to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie nie "siadzie"piana jak sie dodaje i ubija?bo ja zawsze mieszam dlatego pytam
OdpowiedzUsuńTroszkę siądzie ale nie bardzo 😊
UsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńWszystko pisze 😊
OdpowiedzUsuń