Kto nie lubi pysznych
pulchniutkich gofrów ? Te są pachnące cynamonem... Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci-to taka
słodka rozpusta poprawiająca nastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie
chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne!
Składniki na gofry:
15 dag mąki pszennej
tortowej
10 dag cukru brązowego
150 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
70 ml maślanki naturalnej
6 dag roztopionego masła
1 jajko
Szczypta soli
Frużelina z wiśni:
20 dag wiśni z kompotu
100 ml soku z wiśni
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki mąki
kukurydzianej
Dodatkowo:
Bita śmietana
Syrop trzcinowy do polania
Przygotowanie:
W małej misce mieszamy
sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia
i szczyptę soli.
Żółtko jajka miksujemy z
mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko
miksujemy tylko do połączenia.
Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie
mieszamy z ciastem.
Rozgrzewamy gofrownicę i
nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty.
Przekładamy na kratkę,
lekko studzimy.
Frużelina, wiśnie z
syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą
rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy.
Gofry podajemy z bitą śmietaną
i fruzeliną, polane syropem trzcinowym.
Smacznego!
Ale narobiłaś mi ochoty na gofry :-)
OdpowiedzUsuńMnie właśnie też,dawno już nie robiłam. Muszę koniecznie nadrobić. A Twoje są naprawdę pięknie podane:)
OdpowiedzUsuń