STRONY

sobota, 11 listopada 2017

Maślankowe gofry z cynamonem, wiśniami, bitą śmietaną i syropem trzcinowym

Kto nie lubi pysznych pulchniutkich gofrów ? Te są pachnące cynamonem... Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci-to taka słodka rozpusta poprawiająca nastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne!


Składniki na gofry:
15 dag mąki pszennej tortowej
10 dag cukru brązowego 
150 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
70 ml maślanki naturalnej
6 dag roztopionego masła
1 jajko
Szczypta soli

Frużelina z wiśni:
20 dag  wiśni z kompotu
100 ml soku z wiśni
2 łyżki brązowego cukru 
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
Bita śmietana
Syrop trzcinowy  do polania




Przygotowanie:

W małej misce mieszamy sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia. 
Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.

Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty.
Przekładamy na kratkę, lekko studzimy.

Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym. 



Smacznego!








2 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na gofry :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie właśnie też,dawno już nie robiłam. Muszę koniecznie nadrobić. A Twoje są naprawdę pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !