Zdaję sobie sprawę, że takie są teraz czasy gdzie wszyscy
pędzą, codzienność przynosi wiele nowych obowiązków i mało kto ma czas na
celebrowanie śniadania, a przecież ciągły pośpiech nie służy nam, negatywnie
wpływa na nasze samopoczucie, wypita w biegu kawa, szybka kanapka z byle czym
zamiast solidnego posiłku…czy tak się da na dłuższą metę?
Dlatego namawiam wszystkich, aby ten jeden najważniejszy posiłek dnia
traktować jak rytuał, bardzo lubię takie proste śniadania na ciepło, pyszne
owoce pokrojone w kostkę, odrobina tymianku i kruszonka z płatków
kukurydzianych i migdałów ta kombinacja
jest wg mnie najlepsza nawet nie sądziłam, że może być tak dobra!
Składniki:
Na 4 porcje:
3 winne jabłka
1 duża gruszka
1 banan
1 łyżeczka brązowego cukru
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne Lubella
60 g masła
¼ szklanki brązowego cukru
Szczypta soli
Owoce opłukać wykroić gniazda nasienne, banana obrać,
pokroić wszystko w grubszą kostkę, ułożyć po równo w ceramicznych kokilkach
posypać delikatnie cukrem oraz posiekanym tymiankiem do smaku.
Przygotować kruszonkę :
Mąkę krupczatkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem
pokruszonymi płatkami oraz mielonymi migdałami, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć
w palcach, aż powstaną grudki, posypać kruszonką owoce , zapiekać w nagranym do
180*c piekarniku przez 20 minut aż kruszonka się zezłoci i stanie chrupiąca.
Podawać
od razu po wyjęciu z pieca.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz
#lubella #lubellacornflakes
Przepis bierze udział w akcji: Siła zbóżna dzień dobry z Lubella
Smacznego!
Ten tymianek brzmi baaardzo nietuzinkowo! I mnie przekonuje do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńto prawda, nietuzinkowo....i bardzo smacznie!
Usuń