Uwielbiamy pożywne
śniadania, które smakiem i aromatem
przypominają te które robiły nasze babcie, choć wtedy było zwykłe mleko nie kokosowe to i tak
taka kasza smakowała wybornie, z bakaliowymi kulami z serka i płatków , stanowi
pełny sycący i wartościowy poranny posiłek.
Krem kokosowy z kaszą jaglaną:
10 dag
kaszy jaglanej
3 łyżki kremu orzechowego
5 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
1-2 łyżki syropu trzcinowego lub klonowego
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
Bakaliowe kule:
20 dag chudego serka twarogowego
10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
5 dag suszonej żurawiny
5 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia
Białe winogrona do posypania
Melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jaglane śniadanie zaczynamy od przygotowania kul:
Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.
Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym
dnem, postawić na kuchence i prażyć na średnim ogniu aż zacznie wydzielać
specyficzny aromat- ta metoda sprawia że kasza po ugotowaniu nie jest gorzka, następnie wlać wodę –dwa razy tyle co mamy kaszy, lekko osolić, gotować
zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez około 15 minut).
Do
ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać mleko kokosowe osłodzić syropem i zmiksować blenderem na
gładki krem.
Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i kakao i ponownie zmiksować.
W szklanych pucharkach rozłożyć ciemną warstwę z kakao, posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona, udekorować melisą i podawać od razu.
Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i kakao i ponownie zmiksować.
W szklanych pucharkach rozłożyć ciemną warstwę z kakao, posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona, udekorować melisą i podawać od razu.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Siła zbóż na dzień dobry z Lubella:
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Wspaniale wyglądają. Poproszę o jeden pucharek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam 🍵
UsuńBardzo smaczny pomysł....
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńWygląda przepysznie i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńO jacie! Agata dałaś czadu! Fantastyczne śniadanie!!!
OdpowiedzUsuń