STRONY

sobota, 2 grudnia 2017

Cynamonowe śliszki

Za oknem zimowa aura i wreszcie sobota,  jedyny dzień po całym tygodniu  gdzie można pospać godzinę dłużej. Na nogach ciepłe wełniane skarpety, na twarzy zero makijażu,  plecy oparte o stos poduszek, w całym domu rozchodzi się błogi  zapach cynamonu i ciasta drożdżowego…nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam!

 Zapach świeżo pieczonego ciasta i kubek kawy inki  z mlekiem to coś co przypomina mi moje dzieciństwo, te zakręcone bułeczki-śliszki  robię dosyć często, zawsze z podwójnej porcji a i tak szybko znikają…ciekawe czemu ? J








Składniki na dwie blaszki 24/24 cm
Ciasto drożdżowe:
1 kg tortowej mąki pszennej
2 opakowania suszonych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową
3 jajka
2 żółtka
15 dag masła
Duża szczypta soli

Nadzienie:
2 czubate łyżki mielonego cynamonu
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
3 łyżki miękkiego masła

Do posmarowania;
1 jajko
1 łyżka mleka

Lukier do polania





Wykonanie:
Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest to aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową.

Mąkę tortową wsypać do dużej miski, wymieszać z cukrem, cukrem ze skórką cytrynową,  szczyptą soli, suchymi drożdżami wbić jajka, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko, zagnieść jednolite gładkie ciasto, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do wyrobionego ciasta i ponownie zagnieść, gdy ciasto pochłonie tłuszcz, opryszczyć lekko mąką , przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby dobrze wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować  każdą część posmarować miękkim masłem  ok. cm od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym , posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie, posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 30-35 minut w temp 180*c. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.


Smacznego!

Wpis dodaję do akcji konkursowej Złocista Kuchnia Diamant #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant trzymajcie mocno za mnie kciuki ! 




2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !