STRONY

piątek, 1 grudnia 2017

Zimowa surówka z selera i marchewki

Smaczna i klasyczna  surówka którą robię  często w sezonie zimowym, pasuje zarówno do drobiowych kotletów jak i smażonej rybki, z  selerem korzeniowym który zawiera dużo witaminy C i żelaza, w połączeniu z marchewką, jabłkiem  i chrzanem smakuje wybornie.
 Śmietanę użytą w tej surówce z powodzeniem można zastąpić naturalnym jogurtem. Dbający o linię śmiało mogą zrezygnować z dodawania majonezu, nic nie traci na smaku.


Składniki:

1 seler korzeniowy
2 marchewki
1 duże jabłko kwaskowe np. (szara reneta)
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 pęczek świeżej natki pietruszki
2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Seler i marchewki obrać, jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z chrzanem ze słoiczka oraz  łyżeczką majonezu, polać surówkę, wymieszać, włożyć do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły, przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką i podawać.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę zacnie,tylko że mnie surówka z surowego selera niestety nie smakuje:(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !