STRONY

piątek, 8 grudnia 2017

Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

Niebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują, to może być recepta na  grudniowy dzień! 






Składniki:

Ciasto parzone:
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia
4 jajka

Krem:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz
Puder do oprószenia


Jak wykonać eklerki ? 

Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek.

Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem. Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy.

Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką -dużą gwiazdą  wyciskamy podłużne porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem z zachowanym kilka cm odstępem od siebie-eklerki urosną.

 Wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy na grzaniu góra-dół 30 minut, ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, to gwarancja udanych eklerków.

Po upieczeniu eklerki studzimy, całkiem zimne ostrym nożem z ząbkami przekrawamy na pół.

Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na gesty krem pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder, mieszamy.

Eklerki przekładamy bitą śmietaną przez szprycę cukierniczą, polewamy konfiturą truskawkową wg uznania, schładzamy w lodowce, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.






Słodkich wypieków!

Wpis dodaję do akcji konkursowej Z MIŁOŚCI DO TRUSKAWEK

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


Trzymajcie kciuki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !