STRONY

niedziela, 10 grudnia 2017

Budyniowe naleśniki

Od czego zacząć uroczyste śniadanie ?
 Oczywiście od pysznych budyniowych naleśników, pachnących śmietanką z kremowym serkiem , dowolnymi ulubionymi owocami, kropką nad „i” jest dżem truskawkowy-klasyka uwielbiana przez wszystkich, szczególnie tych najmłodszych, ale nie tylko, te naleśniki są całkiem inne niż te zwyczajne, za sprawą budyniu możemy je zrobić mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i możemy zaczynać ucztę!



Składniki:
Na około 10 sztuk:
2 jajka od szczęśliwych kurek
1 szklanka mleka
300 ml wody gazowanej mineralnej
2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym
20 dag mąki tortowej
2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki:
Kremowy serek ze śmietanką
Ulubione owoce
Słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, ubić mikserem na puszysto, wlać mleko oraz wodę, dodać mąkę zmieszaną z budyniami, wlać olej, zmiksować na gładką masę bez grudek.
Odstawić na 10 minut. 

Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wlewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki, zawijać w trójkąciki, układać na talerzu, podawać z kremowym serkiem, kleksem dżemu i ulubionymi owocami.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki 




Smacznego!



3 komentarze:

  1. Z dodatkiem budyniu jeszcze nie robiłam i nawet nie słyszałam, że można go dodać do ciasta naleśnikowego. Super pomysł, który na pewno wykorzystam przy robieniu naleśników i to jak najprędzej, bo już mam ochotę na takie:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, pozdrawiam 😉

      Usuń
    2. Zrobiłam - są przepyszne, pachnące i zupełnie odmienne od tych, co zawsze robię:)) Dziękuję za przepis!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !