STRONY

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Krem z borowików

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania.



Składniki:

60 dag świeżych lub mrożonych borowików
2 cebule
50 g masła czosnkowego
1,5 litra bulionu warzywnego
10 dag serka topionego z pieczarkami
100 ml płynnej śmietany
1 łyżka startego selera
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

1. Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki.(Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut,

2. po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia. 
Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy.
Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !