STRONY

wtorek, 30 stycznia 2018

Pierś kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

Dziś propozycja dla tych którzy lubią fileta z kurczaka bez panierki-marynowana w marynacie sojowo-miodowej z delikatnym aromatem czosnku, usmażona bez żadnego tłuszczu na patelni grillowej, podana na sałacie stanowi smaczny obiad lub ciepłą kolację. Do marynaty nie używamy żadnej soli, sos sojowy jest wystarczająco słony.



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
10 łyżek sosu sojowego
1 czubata łyżka płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
  • 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.

  • 2. Marynata:
  • W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w możdzierzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mieso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknać włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
  • 3. Osączone z marynaty mięso, kłaść na lekko natłuszczoną,  rozgrzaną patelnię grillową,zmniejszyć ogień do minimum,  smażyć około 5-7 minut z każdej strony.

  • Podawać na ulubionej sałatce .

  • Smacznego!




1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !