STRONY

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Oponki serowe





Sprawdzony i niezawodny przepis na oponki serowe, Są  puszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek.

Składniki:
½ kg mąki pszennej tortowej
½ kg mielonego twarogu
10 dag masła
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka sody
Olej do smażenia
Puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać twaróg i miękkie masło, wsypać cukier i cukier ze skórką cytrynową , wbić jajka, wlać spirytus, zagnieść gładkie jednolite ciasto. 
Następnie rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem.


Smażyć  z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać  gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu. 

Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu.


Smacznego J




1 komentarz:

  1. Uwielbiam oponki! Nawet już te swoje które niepostrzeżenie wyrosły :D Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !