STRONY

poniedziałek, 12 lutego 2018

Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami







Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie  bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad.


Ciasto:
60 dag mąki tortowej
Około 350-400 ml gorącej wody
1 jajko


Farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 suszone pomidory z zalewy olejowej
4 łyżki oleju z chili
1 łyżeczka majeranku
Szczypta curry
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować  do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść  na papkę,kilka ziarenek można zostawić w całości. Należy pamiętać aby soczewicy nie solić w trakcie gotowania bo będzie twarda i gotowanie przedłuży się o drugie tyle.


Warzywa obierać  marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć  na tarce o grubych oczkach, obraną cebulkę posiekać w kostkę.


Na patelni rozgrzać  olej z chili, wrzucić  cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek  zeszklić  2-3 minuty, po tym czasie dodać  starte warzywa, dusić pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawić  solą i pieprzem do smaku, wystudzići  wymieszać  z soczewicą, dodać  do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory, doprawić   majerankiem i szczyptą curry, wymieszać.


Ciasto:
Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie,  jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować, wyciąć  kółka, nadziać  farszem, zlepić  pierożki, gotować  w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

 Przed podaniem polać  okrasą z oleju i zeszklonej cebuli, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.


Pycha!

3 komentarze:

  1. Musza być bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie bajeczne. Bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z zieloną soczewicą jeszcze nie jadłem, ale uwielbiam z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami. Najlepsze pierogi! <3 Niedługo wypróbuję Twój przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !