Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle
nie z mięsem i nie ruskie bo te już
przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych
doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne
i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad.
Ciasto:
60 dag mąki tortowej
Około 350-400 ml gorącej wody
1 jajko
Farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 suszone pomidory z zalewy olejowej
4 łyżki oleju z chili
1 łyżeczka majeranku
Szczypta curry
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować do miękkości, aż zacznie się rozpadać .
Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść na papkę,kilka ziarenek można zostawić w całości. Należy
pamiętać aby soczewicy nie solić w trakcie gotowania bo będzie twarda i
gotowanie przedłuży się o drugie tyle.
Warzywa obierać marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, obraną cebulkę posiekać w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej z chili, wrzucić cebulę, oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić 2-3 minuty, po tym czasie dodać starte warzywa, dusić pod przykryciem aż
zmiękną i sok odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku, wystudzići wymieszać z soczewicą, dodać do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory,
doprawić majerankiem i szczyptą curry, wymieszać.
Ciasto:
Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie, jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować,
wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od
wypłynięcia.
Przed podaniem
polać okrasą z oleju i zeszklonej cebuli, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Pycha!
Musza być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Nadzienie bajeczne. Bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńZ zieloną soczewicą jeszcze nie jadłem, ale uwielbiam z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami. Najlepsze pierogi! <3 Niedługo wypróbuję Twój przepis. ;)
OdpowiedzUsuń