STRONY

środa, 14 lutego 2018

Potrawka rybna z ziemniakami



Szybka smaczna potrawka rybna z duszonymi ziemniakami  o czosnkowej nucie, doskonała jako  danie  obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie wymaga zbyt wiele czasu do przygotowania. W sam raz na popielcową środę lub obiad na piątek.


Na 3 porcje:
½ kg mrożonego fileta z miruny lub dorsza
½ kg sałatkowych ziemniaków
½ szklanki wody
2 pomidory
2 liście laurowe
4-5 ząbków czosnku
3  łyżki oleju  (ja miałam czosnkowy)
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mąka pszenna do panierowania
2 jajka do panierowania
Natka pietruszki do posypania
Tłuszcz do smażenia ryby

Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę , obsypać  przyprawą do ziemniaków, solą oraz pieprzem.
W żeliwnym garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać olej dodać ziemniaki, obrany i pokrojony czosnek, chwilę przesmażyć , dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, podlać wodą dodać liście laurowe  i dusić około 15 minut od czasu do czasu mieszając.Pilnować żeby ziemniaki się nie rozpadły mają być miękkie i zwarte.


Rybę pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą , mąką, obtoczyć w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości .
 Przełożyć na wierzch do garnka lub patelni z ziemniakami, przykryć, ewentualnie doprawić do smaku i dusić razem jeszcze około 5-10 minut, posypać natką podawać prosto z patelni.


Smacznego!




3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !