Szybka smaczna potrawka rybna z duszonymi ziemniakami o czosnkowej nucie, doskonała jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie wymaga
zbyt wiele czasu do przygotowania. W sam raz na popielcową środę lub obiad na
piątek.
Na 3 porcje:
½ kg mrożonego fileta z miruny lub dorsza
½ kg sałatkowych ziemniaków
½ szklanki wody
2 pomidory
2 liście laurowe
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju (ja miałam czosnkowy)
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mąka pszenna do panierowania
2 jajka do panierowania
Natka pietruszki do posypania
Tłuszcz do smażenia ryby
Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę , obsypać przyprawą do ziemniaków, solą oraz pieprzem.
W żeliwnym garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać olej
dodać ziemniaki, obrany i pokrojony czosnek, chwilę przesmażyć , dodać
pokrojone na ćwiartki pomidory, podlać wodą dodać liście laurowe i dusić około 15 minut od czasu do czasu mieszając.Pilnować żeby ziemniaki się nie rozpadły mają być miękkie i zwarte.
Rybę pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą , mąką, obtoczyć w
rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości .
Przełożyć na wierzch do garnka lub patelni z ziemniakami, przykryć, ewentualnie
doprawić do smaku i dusić razem jeszcze około 5-10 minut, posypać natką podawać
prosto z patelni.
Smacznego!
aż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńAle bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń