STRONY

sobota, 24 marca 2018

Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem




Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy. 

 Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem .


Składniki:
25 dag masła
6 jaj
1 szklanka cukru
100 ml adwokatu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania ciasta:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat. 

Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo  wlewać masło , na przemian wsypywać mąkę, wlać ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia.

Formę do dużej babki  natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta, do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.


Babkę piec 50 minut w temp 180*c. Zimną udekorować wg uznania, lukrem lub polewą z białej czekolady.


Słodkich wypieków!


2 komentarze:

  1. Prześliczny kolor aż kusi aby skosztować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będę piekła. Pięknie dziękuję, serdecznie i cieplutko pozdrawiam.




    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !