STRONY

poniedziałek, 26 marca 2018

Nowoczesny mazurek z białą czekoladą i herbatą matcha



Świąteczne wypieki rządzą swoimi prawami i mazurek w formie jajka  na Wielkanocnym stole być musi J

Kruche maślane ciasto w połączeniu z cieniutkim nadzieniem z białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha w pięknym wiosennym kolorze, zaskakuje i rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole. Tradycja z nutką nowoczesności, po to by zasmakować coś nowego i nieznanego ;)

Polecam!

Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki tortowej
20 dag masła 82%
8 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
20 dag białej czekolady
15 dag śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka herbaty matcha
Kolorowe beziki do dekoracji

Wykonanie mazurka:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać żółtka, całe jajko oraz pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,8 mm, wyciąć z ciasta owalne jajko, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, z reszty ciasta uformować kuleczki i ułożyć wokół ciasta, formując ozdobne brzegi. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.


Nadzienie:
Śmietankę podgrzać w małym rondelku, do dobrze ciepłej dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, po dwóch minutach całość wymieszać do jednolitej gładkiej konsystencji. 
100 ml nadzienia odlać, wymieszać z herbatą matcha. Włożyć na dwie godziny do lodówki.
Białe nadzienie wylać na kruchy mazurek, wygładzić, zrobić esy-floresy z zielonej masy.




Chłodzić minimum 4 godziny w lodówce, przed podaniem ozdobić mazurek pastelowymi bezikami.


Słodkich wypieków!






1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !