STRONY

środa, 28 marca 2018

Wiosenny bałagan na zielono




Między przygotowaniami świątecznymi zapraszam Was na przepyszne śniadanie!

Wiosenny bałagan to moja wersja szakszuki  ze szpinakiem i groszkiem  z jajkami od szczęśliwych kurek , z dodatkiem papryczki chili która podkręca delikatny smak potrawy , to propozycja na pyszne, zdrowe,  wiosenne śniadanie. Mrożony szpinak doskonale pasuje zarówno do słodkich dań jak i tych na wytrawnie. To istne bogactwo składników mineralnych oraz źródło cennych witamin. Dzięki Hortexowi możesz zawsze mieć go pod ręką i użyć do wielu ulubionych dań.

Po takim śniadaniu będziemy mieć energię na cały dzień. Dobra forma dużo zależy od sposobu odżywiania, nie tyle od ilości jak od jakości pożywienia które dostarczamy naszemu organizmowi.  Polecam!


Na jedną  dużą patelnię :
3-4 jajka od szczęśliwych kurek
1 duża cebula
6 cm kawałek pora
4 ząbki czosnku
½ miękkiego awokado
½ papryczki chili z zalewy olejowej
1 łyżka klarowanego masła
3-4 krople zielonego tabasco
Pęczek cienkiego szczypioru
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak rozmrozić na talerzu z zawartością śmietanki.

Cebulę i czosnek obrać posiekać drobniutko w kostkę. Umyty por w pół krążki. 

Na patelni rozgrzać klarowane masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i porem, dodać rozmrożony szpinak ze śmietanką, wymieszać dusić kilka minut. 
Wsypać ugotowany groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Wymieszać.

 Zrobić 3-4 wgłębienia w szpinaku i wbić jajka, lekko posolić, doprawić tabasco, posypać pokrojoną chili, przykryć pokrywką. Trzymać na wolnym ogniu aż jajka się zetną. 

Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oraz ułożyć plasterki obranego i pokrojonego awokado. 

Podawać od razu.










Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !