STRONY

sobota, 31 marca 2018

Malinowa delicja bez pieczenia









Mocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej  przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis!


Forma półokrągła 14/38 cm

Składniki:
1 galaretka malinowa
15 dag biszkoptów języczków

Mus malinowy:
30 dag malin
40 dag śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
3 listki żelatyny
½ cytryny

Sposób przygotowania:

Formę wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia.

Malinowy mus:
Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika.

Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek.
Listki żelatyny  zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
Schłodzić,  zostawić do lekkiego stężenia.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę, wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki. 
Wyjąć dopiero przed podaniem.





Smacznego!







2 komentarze:

  1. woow ale cudnie wygląda! Radosnych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-)
      Wzajemnie, radosnych świąt wielkanocnych :-)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !