Dziś pierwszy dzień wiosny, wreszcie!
Choć za oknem raczej
jeszcze zima, ale jakoś już tak inaczej czuć w powietrzu, za to pełnia wiosny u
mnie na talerzu J Dziś
specjalnie dla Was mam lekkostrawne, aromatyczne danie, ze zdrową kaszą jaglaną i marchewkami mini i warzywami
, idealne dla osób którzy nie jedzą mięsa , sprawdzi się zarówno na codzienny
obiad jak i ciepłą kolację , całość przygotowania zajmuje raptem 25 minut,
resztę czasu zamiast spędzać w kuchni warto wybrać się na dotleniający spacer, dzielę
się z Wami przepisem bo smak jest
naprawdę wyśmienity!
Składniki na 3 porcje:
20 dag kaszy jaglanej
2 cebule
4 ząbki czosnku
25 dag marchewek mini
20 dag świeżego jarmużu
2 małe cukinie
100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili
2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko w osolonym wrzątku,
odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.
Na głębokiej
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać mrożone mini
marchewki, umyty pokrojony na kawałki jarmuż oraz pokrojoną w niezbyt cienkie
kawałki cukinię, całość wymieszać, przykryć i dusić na patelni 10 minut aż
warzywa zmiękną.
Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem dodać
pokrojone w kostkę suszone pomidory, wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, całość
wymieszać, podsmażyć jeszcze razem 2-3 minuty.
Rozłożyć na talerze, podawać. Łatwe do przygotowania, prawda
?
Smacznego!
Takie obiadek to ja mogłabym mieć codziennie. Uwielbiam, kiedy coś wygląda tak kolorowo na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com