STRONY

niedziela, 13 maja 2018

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia)



Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi  ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka!



Tortownica 24 cm
Składniki:
15-20  dag podłużnych biszkoptów


Krem:
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
1 opakowanie budyniu  śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła 82% nie margaryny!
1 łyżka ciemnego kakao
1 wafelek kakaowy typu princessa

Wierzch:
2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 
40 dag  mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie)



Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w  700 ml gorącej wody , zostawić  do wystudzenia.


Krem budyniowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem aby nie było grudek  z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.


Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch.  Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać  kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką.



Dno tortownicy wyłożyć  papierem do pieczenia. 
Odlać  trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować  równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.

 Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki.




Słodkich wypieków!

1 komentarz:

  1. Zapisałam przepis, ale już czuję wspaniały smak tego ciasta. Na pewno zrobię 😁

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !