STRONY

poniedziałek, 14 maja 2018

Najprostsze i najlepsze muffinki z rabarbarem







Świetny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości  a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego!

Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;)


Składniki:
Na 16 sztuk muffinek

2 jajka
1 szklanka maślanki naturalnej
12 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 szklanka pokrojonego rabarbaru

Sposób przygotowania:

W jednej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry.
W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut.


Słodkich wypieków!





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !