STRONY

wtorek, 29 maja 2018

Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki)




Dziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste, obtoczone w dobrej jakości oliwie i smażone na grillowej patelni, doskonały duet tworzą z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapustki.

Składniki na 4-5 kotlecików:
400 g filetu indyka
1 duża  cebula
1 ząbek czosnku
3-4 suszone pomidory z oliwy
1/2 łyżeczki  soli himalajskiej 
1/2 cukinii
2 łyżki bardzo zimnej wody
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy dobrej jakości
Pieprz świeżo mielony do smaku


Sposób przygotowania:

Fileta z indyka zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić  w malakserze, osolić solą lub ewentualnie jarzynką do smaku, wlać dwie łyżki bardzo zimnej wody i wyrobić mięso.

Cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać, cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, po 2-3 minutach dodać cukinię , całość poddusić 3 minuty, zestawić z ognia, całkiem wystudzić, dodać do masy mięsnej razem z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki, doprawić pieprzem do smaku , ponownie masę wyrobić, formować w zwilżonych dłoniach niewielkie kotleciki , posmarować dobrej jakości oliwą, może być ta z suszonych pomidorów bo jest aromatyczna.

 Patelnię grillową rozgrzać, Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony po kilka minut aż będą upieczone w środku.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Myślę, że istotną informacją byłoby dodanie, ile wagowo trzeba tej cukinii; cukinia naprawdę może mieć różną wagę: mam np teraz w domu cukinię 2kg z ogródka🙃, a gramatura jest tu istotna dla gęstości masy mięsnej; ale przepis bardzo fajny🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !