Dziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego
indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do
smaku, smaczne, soczyste, obtoczone w dobrej jakości oliwie i smażone na
grillowej patelni, doskonały duet tworzą z młodymi ziemniaczkami i surówką z
kapustki.
Składniki na 4-5 kotlecików:
400 g filetu indyka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3-4 suszone pomidory z oliwy
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/2 cukinii
2 łyżki bardzo zimnej wody
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy dobrej jakości
Pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Fileta z indyka zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze, osolić solą lub ewentualnie jarzynką do
smaku, wlać dwie łyżki bardzo zimnej wody i wyrobić mięso.
Cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać, cukinię zetrzeć na
tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, po
2-3 minutach dodać cukinię , całość poddusić 3 minuty, zestawić z ognia,
całkiem wystudzić, dodać do masy mięsnej razem z pokrojonymi drobno suszonymi
pomidorami oraz natką pietruszki, doprawić pieprzem do smaku , ponownie masę
wyrobić, formować w zwilżonych dłoniach niewielkie kotleciki , posmarować
dobrej jakości oliwą, może być ta z suszonych pomidorów bo jest aromatyczna.
Patelnię grillową rozgrzać, Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony po kilka
minut aż będą upieczone w środku.
Smacznego!
O tak! Idealny przepis dla mnie!
OdpowiedzUsuńMyślę, że istotną informacją byłoby dodanie, ile wagowo trzeba tej cukinii; cukinia naprawdę może mieć różną wagę: mam np teraz w domu cukinię 2kg z ogródka🙃, a gramatura jest tu istotna dla gęstości masy mięsnej; ale przepis bardzo fajny🤗
OdpowiedzUsuń