STRONY

środa, 9 maja 2018

Truskawkowy bałagan z bitą śmietaną i bezami



Truskawkowa rozkosz  z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami –najlepszy wiosenno letni deser na słodki podwieczorek po pracy jaki możemy sobie wymarzyć , czyli mowa o angielskim deserze Eton mess, słodka uczta która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia a przy tym jest bardzo prosty do przygotowania. Do deseru proponuję upiec domowe bezy są o niebo lepsze od tych kupnych, ja zawsze robię gdy zostaną mi białka z ciasta kruchego i potem mam właśnie do tego deseru.

Składniki:
Na 4-5 porcji

½ litra śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
½ kg świeżych truskawek
100 g małych bezików
2 łyżki rumu
2 łyżki grenadine  (syrop z granatów ) lub inny czerwony
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób wykonania:

Truskawki opłukać, osuszyć , usunąć szypułki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, skropić rumem i syropem  grenadine zostawić na blacie na godzinę aby naszły smakiem, potem rozgnieść widelcem zostawiając kilka kawałków truskawek w całości.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na kremową gęstą masę, niezbyt sztywną z łyżeczką cukru pudru.


Bezy pokruszyć w dłoniach. 

Na dno szklanych pucharków ułożyć część truskawek, nałożyć bitą śmietanę, posypać bezami, ułożyć resztę truskawek, udekorować miętą lub melisą, chłodzić pół godziny w lodówce i podawać. 


Najlepszy jest tego samego dnia po przygotowaniu.

Smacznego życzy Agata.

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !