STRONY

niedziela, 6 maja 2018

Sałatka z tuńczyka



Składniki:

15-20  dag twardego sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 jaj
4 ogórki kiszone
2 małe cebule
1 mała puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz o smaku
Pęczek szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce.

Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności: starty ser, tuńczyk z cebulką, posolić i doprawić do smaku posmarować dwoma łyżkami majonezu, rozłożyć warstwę ogórków i kukurydzy znów  doprawić solą i pieprzem do smaku, rozsmarować resztę majonezu wyłożyć starte jajka, posypać posiekanym cienkim szczypiorkiem, schłodzić w lodówce.

Sałatkę mieszać dopiero na talerzu.


 Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Moje ulubione połączenie sałatkowe z tuńczykiem w roli głównej! Robię podobną, tylko bez cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobna, ale bez żółtego sera. Muszę spróbować Twoją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja z tuńczykiem to tylko pastę przygotowuje...a tu można takie pyszności :), super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. z tuńczyka można zrobić tyle pyszności, że trudno to wszystko zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, zrobię na pewno :) Pucha princes w sosie własnym się nada! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda dobrze a smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !