Składniki:
15-20 dag twardego
sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 jaj
4 ogórki kiszone
2 małe cebule
1 mała puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz o smaku
Pęczek szczypiorku do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce
jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z
zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce.
Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności: starty
ser, tuńczyk z cebulką, posolić i doprawić do smaku posmarować dwoma łyżkami
majonezu, rozłożyć warstwę ogórków i kukurydzy znów doprawić solą i pieprzem do smaku, rozsmarować
resztę majonezu wyłożyć starte jajka, posypać posiekanym cienkim szczypiorkiem,
schłodzić w lodówce.
Sałatkę mieszać dopiero na talerzu.
Moje ulubione połączenie sałatkowe z tuńczykiem w roli głównej! Robię podobną, tylko bez cebuli :)
OdpowiedzUsuńJa wolę z cebulką bo jest ostrzejsza 😊
UsuńRobię podobna, ale bez żółtego sera. Muszę spróbować Twoją wersję ;)
OdpowiedzUsuńA ja z tuńczykiem to tylko pastę przygotowuje...a tu można takie pyszności :), super pomysł!
OdpowiedzUsuńz tuńczyka można zrobić tyle pyszności, że trudno to wszystko zjeść;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zrobię na pewno :) Pucha princes w sosie własnym się nada! :)))
OdpowiedzUsuńwygląda dobrze a smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń