STRONY

piątek, 1 czerwca 2018

Chłodnik z botwinki rzodkiewki i ogórka

Chłodnik z botwinki to zupa lata , najlepsza na ciepłe dni kiedy nie mamy ochoty stać przy kuchence  doskonała porcja witamin a przy tym zdrowa!




Mam nadzieję, że Wam posmakuje.



Składniki:

2 małe pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
2 świeże ogórki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku młodego
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1 jogurt naturalny duży
½ litra maślanki naturalnej
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
szczypta pieprzu ziołowego
sól do smaku



Sposób przygotowania:

1. Botwinkę dokładnie umyć, ogonki z buraczków odciąć resztę pokroić drobno nożem . Czosnek obrać.

Cebulę drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , zeszklić chwilę, dodać botwinkę i podsmażyć pod przykryciem aż będzie miękka.
Wystudzić .

2. Maślankę wymieszać z jogurtem, dodać starte na tarce obrane ze skórki ogórki oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , posiekany koperek oraz szczypiorek, doprawić do smaku cukrem, solą oraz sokiem cytryny i szczyptą pieprzu ziołowego,całość zmiksować blenderem do połączenia.

Schłodzić w lodówce. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !