STRONY

sobota, 2 czerwca 2018

Błyskawiczny makaron z kurczakiem i cukinią





To błyskawiczne danie obiadowe dość często gości na moim stole gdy nie mam czasu na bardziej wymyślny posiłek, szybko zaspakaja głód jest sycące i smaczne, przynajmniej tak mówią domownicy.  Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco.


Składniki:
Na 4-5 porcji
40 dag grubego makaronu np. gnocchi
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cukinia
1-2 cebule
kawałek pora
2 ząbki czosnku
10 dag sera pleśniowego np. lazur
200 ml słodkiej śmietanki 18%
5 dag startego parmezanu lub cheddara
Sól himalajska do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
3 łyżki oliwy do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka opłukać  w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką  pokroić na pół plasterki .


Na głębokiej patelni  rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone  mięso, oprószyć solą i podsmażyć  kilka minut, dodać por oraz cukinię , całość smażyć pod przykryciem aż warzywa zmiękną, wlać śmietankę , dodać pokruszony ser pleśniowy , mieszać aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym.

Makaron ugotować wg wskazówek producenta na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem lub cheddarem, od razu podawać.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wygląda - szybka i smaczna potrawa, idealna na obiad

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !