STRONY

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Porzeczkowe muffinki z kruszonką




Piaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie, z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki.

Składniki:
Na 10-12 sztuk:

2 duże jajka
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
125 g masła
100 g kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki czerwonej porzeczki

Kruszonka:
½ szklanki mąki tortowej
50 g masła
¼ szklanki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków.

Mąkę pszenną wymieszać w misce  z budyniem i proszkiem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując, dodawać śmietanę, na przemian wsypywać  mąkę , delikatnie zmiksować-tylko do połączenia. 
Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffinki do ¾ objętości, posypać umytą i osuszoną czerwoną porzeczką.


Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać babeczki. Piec około 25-30 minut w temp 175*c.


 Słodkich wypieków!



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !