STRONY

środa, 27 czerwca 2018

Filet z kurczaka z fasolką szparagową w kremowym sosie


Dziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym połączeniu  smakuje wybornie. Robi się szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J





Składniki:

Na 5 porcji:


5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka
15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
1 cebula
30 dag fasolki szparagowej żółtej
¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu
¾ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Sól himalajska lub jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i natrzeć z każdej strony solą lub jarzynką i pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno, spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.

Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje. 

Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami.


Smacznego!



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !