STRONY

piątek, 27 lipca 2018

Pstrągi pieczone na ziemniakach



Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe.
Polecam.






Składniki na dwie porcje:


2 pstrągi patroszone
2 małe cebule czerwone
½ pęczka natki pietruszki
7  młodych ziemniaków sałatkowych
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
½ łyżeczki tymianku
Duża szczypta chili
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do natarcia ryby
1 łyżka soku z cytryny
4 plastry zimnego masła z lodówki
4 plasterki cytryny ze skórką

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły się przyprawami, wrzucamy na patelnię podlewamy oliwą i podsmażamy 10 minut pod przykryciem aż lekko zmiękną. Przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego , posypujemy pokrojoną na wiórka cebulą oraz posiekanymi ząbkami czosnku.

Ryby myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym , skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny.
 Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !