STRONY

wtorek, 24 lipca 2018

Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym


Enchilada-czyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je  na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna.





Składniki na 4 porcje:

½ kg fileta z kurczaka
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
½ papryki białej
1 mała puszka fasolki czerwonej
1 mała puszka kukurydzy
20 dag sera mozzarella lub gouda
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta płatków chili
Sól morska do smaku
Oliwa do podsmażenia mięsa

Sos pomidorowy
½  kg mięsistych czerwonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta ostrej papryki
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie dania:

Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać z osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Sos pomidorowy:
Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć do rondelka z oliwą i chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory , koncentrat i przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 10 minut aż pomidory się rozpadną, dodać odłożone po dwie łyżki fasolkę i kukurydzę, zestawić z ognia i  wymieszać.

Na pszenne tortille wyłożyć farsz, posypać połową sera żółtego,   zawinąć ciasno w rulony ułożyć w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie, zalać ciepłym pomidorowym sosem, posypać resztą sera, zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.Podawać gorące posypane natką pietruszki.



Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata







2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !