STRONY

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Kotlet z indyka po zbójnicku


Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny,  pożywny obiad.
W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka.





Składniki:

1 kg fileta z indyka
3 jajka
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia
1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Filet z indyka  pokroić na plastry, rozbić na kotlety.

Przygotować marynatę:
Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą, dokładnie przemieszać, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierować każdego kotleta w bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto.

Smacznego!



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !