STRONY

środa, 29 sierpnia 2018

Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami


Puszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się  pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym.






Składniki:
½ kg gotowanych ziemniaków 
½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 suszone pomidory z zalewy
1 pęczek natki pietruszki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić.

Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać.

 Formować owalne kotleciki obtaczać w bułce tartej obsmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju.
Smacznego ! 




2 komentarze:

  1. Świetny sposób na ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kusząco wyglądają te kolteciki!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !