Warstwa słodkiego waniliowego deseru w połączeniu z
duszonymi śliwkami o smaku korzennego goździka i delikatnego rumu daje słodycz
której ciężko się oprzeć, czasu do przygotowania nie zabierze wiele , dla tego
smaku warto zrobić choć raz w sezonie słodkich soczystych śliwek.
Składniki na 4 porcje/szklane pucharki
Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4 listki żelatyny
Warstwa śliwkowa
10 dojrzałych ciemnych śliwek
1-2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (zależy jak słodkie są
śliwki)
2 łyżki wody
1 goździk
50 ml rumu
2 listki żelatyny
Sposób przygotowania:
Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone
ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z
ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na
opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.
Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do
lodówki aby masa stężała.
Warstwa śliwkowa:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na kawałki, włożyć do
rondelka, zasypać cukrem, dodać goździka wlać dwie łyżki wody, doprowadzić do
wrzenia, następnie wlać rum i dusić do momentu odparowania aż śliwki będą miękkie
ale nie rozpadające się. Zestawić z ognia.
Żelatynę namoczyć tak jak robiliśmy przy warstwie
waniliowej, dodać do gorących śliwek i wymieszać, zostawić do wystygnięcia.
Tężejący mus rozłożyć na warstwie waniliowej, dowolnie
udekorować, podawać schłodzony prosto z lodówki.
RADY:
Do deseru można użyć zwykłej żelatyny, 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ale ja polecam listki dużo łatwiejsze w użyciu :)
Wow! Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńTen rum w śliwkach brzmi zdecydowanie apetycznie...
OdpowiedzUsuń:)