Pełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym
czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje
ulubione śliwki, przygotowuję z nich powidła, sosy, serniki które obowiązkowo
posypuję maślaną migdałową kruszonką , ale nie jest to zwykła kruszonka!
Gdy tylko wkładam ten sernik do piekarnika, czuję unoszący
się w kuchni wspaniały zapach, zapach słonecznego lata! Mój autorski przepis.
Tortownica 26 cm
Składniki:
Sernik:
75 dag mielonego twarogu
4 duże wiejskie jajka
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
6-8 sztuk ciemnych śliwek
1 łyżka suchego maku
Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mielonych migdałów
12 dag zimnego masła 82%
Sposób przygotowania sernika:
Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać
mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość
krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie
miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić,
ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu.
Na obrzeżach sernika rozsypać
dookoła łyżkę suchego maku. Przygotować kruszonkę i nagrzać piekarnik do 180*c
na grzaniu góra-dół.
Kruszonka:
W misce połączyć mąkę pszenną i mielone na pył migdały oraz
brązowy cukier, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, całość rozetrzeć w
palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę, posypać sernik, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec
1 godzinę.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Mniam! Ale pyszności! Właśnie uświadomiłaś mi,że dawno sernika nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWygląda megga smakowicie <3 Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń