STRONY

wtorek, 7 sierpnia 2018

Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką



Pełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z nich powidła, sosy, serniki które obowiązkowo posypuję maślaną migdałową kruszonką , ale nie jest to zwykła kruszonka!
Gdy tylko wkładam ten sernik do piekarnika, czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, zapach słonecznego lata! Mój autorski przepis.






Tortownica 26 cm
Składniki:
Sernik:
75 dag mielonego twarogu
4 duże wiejskie jajka
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
6-8 sztuk ciemnych śliwek
1 łyżka suchego maku

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mielonych migdałów
12 dag zimnego masła 82%

Sposób przygotowania sernika:
Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu. 
Na obrzeżach sernika rozsypać dookoła łyżkę suchego maku. Przygotować kruszonkę i nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół.


Kruszonka:
W misce połączyć mąkę pszenną i mielone na pył migdały oraz brązowy cukier, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, całość rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę, posypać  sernik, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.



Słodkich wypieków ;)

*W przepisie zostały użyte produkty z Kuchnie Świata





2 komentarze:

  1. Mniam! Ale pyszności! Właśnie uświadomiłaś mi,że dawno sernika nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda megga smakowicie <3 Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !