STRONY

środa, 24 października 2018

Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii


Wspaniałe puszyste i  słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure  i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić  składniki  bo znika w mgnieniu oka.

Chciałam przy okazji wspomnieć Wam o rewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej  wanilii z Madagaskaru, doskonale aromatyzuje,  nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet.






SKŁADNIKI:

Ciasto na jedną sztukę:
30 dag mąki pszennej typ 500
¾ szklanki mleka 3,2%
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 żółtka
1 cukier z prawdziwą wanilią
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag  tłustego twarogu w kostce
1 pełna łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka budyniu śmietankowego

Lukier do polania
Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania



PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mleko podgrzać aby było lekko ciepłe, wlać do mąki, dodać żółtka i wyrobić energicznie gładkie ciasto, pod koniec wlać płynne masło i ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą  ściereczką, ciasto musi podwoić objętość.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie:
Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu  i ponownie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę.
Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem  o długości  ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować  i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy.



Słodkich wypieków .






15 komentarzy:

  1. Wspaniale wyrosło :) Domowe drożdżowe jest unikatowe, sklepowe może się chować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna drożdżówka. Wyglądają na bardzo pracochłonne ciasto, ale żaden mistrz cukiernik by się ich nie powstydził! Pozdrawiam ciepło Ania.

      Usuń
  2. chyba sie skuszę bo własnie miałam w planie jakieś drożdżowe a Twoje przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, wsunęłabym teraz taki kawałek drożdżówki do mojej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje właśnie siedzi w piekarniku. Nie wiem czy tak miało być czy coś źle zrobiłam ale nie zrobiłam warkocza tylko zakończyłam na roladzie😅 ciasto było bardzo elastyczne a masa lejąca i bałam się że jak natknę ciasto to mi ser wypłynie 🤔 ale póki co ciasto w foremce pięknie wyrosło i sama jestem ciekawa efektu👌😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o masę to zależy dużo od tego jaki mamy ser dlatego najlepiej jest do tego ciasta dać zwarty twaróg w kostce. Daj znać koniecznie czy smakowało! :)
      Pozdrawiam cieplutko ;)

      Usuń
    2. Jeśli prowadzisz konto na IG to dodałam tam zdjęcie babki 😅 jednak masa była za lejąca i ser się połączył z ciastem nie było go widać ale był bardzo wyczuwalny w smaku i nadało jej wyrazistości 👌 fajnie wyrosła i wszystkim smakowała🥰🥰 moje konto Krysia664191😅

      Usuń
  5. Super wygląda z chęcią zrobię tylko czy mogę drożdże suche zastąpić świeżymi?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo dobry,placek wyszedl jak malowany☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry przepis i chyba będę go bardzo często robić

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !