Wspaniałe puszyste i
słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza
nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki
gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków.
Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić składniki bo
znika w mgnieniu oka.
Chciałam przy okazji wspomnieć Wam o rewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej wanilii z Madagaskaru, doskonale aromatyzuje, nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet.
Ciasto na jedną sztukę:
30 dag mąki pszennej typ 500
¾ szklanki mleka 3,2%
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 żółtka
1 cukier z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Nadzienie:
20 dag tłustego twarogu
w kostce
1 pełna łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
Lukier do polania
Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i
cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić do płynnej konsystencji,
wystudzić, mleko podgrzać aby było lekko ciepłe, wlać do mąki, dodać żółtka i
wyrobić energicznie gładkie ciasto, pod koniec wlać płynne masło i ponownie
wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką, ciasto musi podwoić objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie:
Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną,
żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę
waniliową, łyżeczkę budyniu i ponownie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na
prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę.
Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem o długości ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem o długości ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować i posypać skórką kandyzowaną
z pomarańczy.
Słodkich wypieków .
Wspaniale wyrosło :) Domowe drożdżowe jest unikatowe, sklepowe może się chować!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńPyszna drożdżówka. Wyglądają na bardzo pracochłonne ciasto, ale żaden mistrz cukiernik by się ich nie powstydził! Pozdrawiam ciepło Ania.
Usuńchyba sie skuszę bo własnie miałam w planie jakieś drożdżowe a Twoje przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńOch, wsunęłabym teraz taki kawałek drożdżówki do mojej kawy :)
OdpowiedzUsuńMoje właśnie siedzi w piekarniku. Nie wiem czy tak miało być czy coś źle zrobiłam ale nie zrobiłam warkocza tylko zakończyłam na roladzie😅 ciasto było bardzo elastyczne a masa lejąca i bałam się że jak natknę ciasto to mi ser wypłynie 🤔 ale póki co ciasto w foremce pięknie wyrosło i sama jestem ciekawa efektu👌😉
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o masę to zależy dużo od tego jaki mamy ser dlatego najlepiej jest do tego ciasta dać zwarty twaróg w kostce. Daj znać koniecznie czy smakowało! :)
UsuńPozdrawiam cieplutko ;)
Jeśli prowadzisz konto na IG to dodałam tam zdjęcie babki 😅 jednak masa była za lejąca i ser się połączył z ciastem nie było go widać ale był bardzo wyczuwalny w smaku i nadało jej wyrazistości 👌 fajnie wyrosła i wszystkim smakowała🥰🥰 moje konto Krysia664191😅
UsuńSuper wygląda z chęcią zrobię tylko czy mogę drożdże suche zastąpić świeżymi?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :)
UsuńPrzepis bardzo dobry,placek wyszedl jak malowany☺
OdpowiedzUsuńWysmienita drożdżówka😋
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis i chyba będę go bardzo często robić
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😍
Usuń